Sakral Çakra

Sakral çakra süzülmemiş, ilkel duyguların, cinsel enerjilerin ve yaratıcılığın merkezidir. Tüm biyolojik yaşamın kaynağı olan su ile tanımlanır ve astrolojik düzlemdeki duygusal küreye karşılık gelir.

Sakral çakra nerede bulunur?

Kasık bölgesi ile göbek deliği arasındadır.

Sakral çakra özellikleri

Mantrası           : YAM

Rengi                 : Turuncu

Elementi           : Su

Duyu                  : Tat alma

Temel İlke        : Varlığın yaratıcı üremesi

Bedendeki ilgili bölgeler;

Leğen kuşağı kemikler, üreme organları, böbrekler, mesane. Kan, lenf, mide suyu ve sperm gibi bütün sıvılar.

İlgili salgı bezleri;

Yumurtalık, prostat bezi, erbezleri. Bunların işlevleri erkek ve dişi cinsel özellikleri göstermenin yanında, regl düzenini sağlamaktadır.

Sakral çakra uyumluyken;

Empati yeteneği, açık ve nazik bir kişilik, yaşamla mutlu bağlantı, kişinin cinselliği ile güvende olması, 2. Çakra uyumluyken, kendini yaşamın ve duyguların doğal akışında gösterir.

Çakra uyumsuzken;

Cinsel ve duygusal konularda şüphe ve dengesizlik, hisleri ifade edememe, suçluluk ve yetersizlik  hissi, empatiden yoksun davranışlar, amaçsızlık, hissizlik, kurban rolü.

Aşırı çalıştığında;

Aşırı duygusallık ve hassasiyet, sağlıksız ilişkiler, bencillik, aşırı cinsel ilişki, sorumsuzluk, ani değişen duygular, kıskançlık, agresiflik.

Dengesizlik halinde ortaya çıkabilecek hastalıklar;

Prostat iltihapları, cinsel sorunlar, rahim enfeksiyonları, ağrılı regl, erken boşalma, iktidarsızlık, öz güven eksikliği.

Sakral çakrayı dengelemek,şifalandırmak için;

Doğada vakit geçirme (özellikle su elementi ile), egzersiz, sağlıklı ilişkiler, meditasyon sırasında 2. Çakra bölgesine konsantre olup turuncu renk ile imgeleme çalışması yapmak,dokunmak,zencefil ve portakal tüketmek.

Su unsuru temizler ve saflaştırır. Yaşamsal akışını engelleyen tıkanıklarını çözer ve sürükler. Maddi düzlemde bu böbreklerin ve mesanenin temizleyici fonksiyonlarıyla kendini gösterir, ruhsal boyutta ise, bizim yaşamı her an yenilenen bir şeymiş gibi görmemize yol açan özgür duygular şeklinde görülür.

Çakrayı dengelemek için uygulanabilecek yoga pozları:

Virabhadrasana II (Savaşçı 2)

Prasarita Padottasana C (Açık bacak öne katlanma duruşu)

Paschimottanasana (Oturarak öne eğilme)

Utkata konasana (Tanrıça Pozu)

Kök çakra ile ilgili benzer bir yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Sevgiyle,YogAnda

× Nasıl Yardımcı Olabiliriz?