Muladhara (Kök) Çakra

Çakra, Sanskritçe’de tekerlek anlamına gelir. İnsan bedenindeki yedi temel enerji merkezini tanımlamak için kullanılır. Kök çakra vücudumuzdaki birinci enerji merkezidir ve Sanskritçe’de Muladhara olarak adlandırılır.

Muladhara Çakra nerede bulunur?

Omurganın altında boşaltım organları ve kuyruk sokumu bölgesindedir. Dünya üzerindeki enerji ve ruhsal temelimizin merkezidir.

Muladhara çakranın ilgili olduğu duygular ve özellikler nelerdir?

Duygu: Güven ve korunma, hayatta kalma güdüsü, kabullenme

Rengi: Kırmızı

Elementi: Toprak

Kök çakra uyumluyken:

Kendimizi güvende, köklenmiş, sağlam hissederiz. Bağlanma problemlerimiz olmaz, canlı ve yaşam dolu oluruz.

Birinci çakra dengede olmadığında, enerji bloke olduğunda:

Ölüm kaygısı, terk edilme korkusu yaşarız ve hayat bir yük gibi gelir, kendimizi dünyaya ait hissedemeyiz. Endişeli, yaşamdan zevk almayan,kendine güvensiz,hedeflerine ulaşmada zorluk çeken, aşırı tedbirli ,kaygılı bir kişiye dönüşürüz, yeme bozuklukları gözlemlenir.

Çakra aşırı çalıştığında:

Kişi baskıcı ve sahiplenici  olur. Yeme-içme ve cinsellik gibi konularda düşkünlük ortaya çıkar. Maddiyata bağımlı, aç gözlü ve bencil, saldırgan bir kişilik gözlemlenir.

Kök çakra dengesizliklerinde ortaya çıkabilecek hastalıklar:

Sindirim ve mesane sorunları, prostat ve jinekoloji rahatsızlıkları, kilo problemleri, siyatik, kronik bel ağrısı, depresyon, alkol problemleri, panik atak,

Kök çakrayı dengelemek, şifalandırmak için:

Kırmızı renk ile imajinasyon çalışması yapılabilir. Oturur veya yatar pozisyondayken kuyruk sokumunun  altında yoğun kırmızı bir renk hayal edin. Bu kırmızı renk ile bir çark oluşturun ve çarkı döndürdüğünüzü imgeleyin. Daha sonra büyüyen ışığın ayaklarınıza doğru yavaşça indiğini düşünüp topraklanarak dengesizliklerden kurtulduğunuzu hayal edin.Çalışmanızın sonunda duyabileceğiniz bir seste “Güvendeyim”,”Hayat güzel”,”Ait hissediyorum”,”İhtiyacım olan her şeye sahibim” cümlelerini bir kaç kez tekrarlayın.

Ne zaman bir dengesizlik hissederseniz suyun arındırıcı gücünden faydalanın ve duş alın.

Ritmik davul sesleri ile ayakları yere vura vura dans etmek köklenmeyi ve ait olma duygusunu kuvvetlendirir. Kendi kendinize zevk alarak deneyimleyebileceğiniz en basit yöntemlerden biridir.

Yürüyün, doğayla iç içe olun. Ağaç ve bitkilerle zaman geçirin.

Kök çakrayı dengelemek için uygulanabilecek yoga pozları:

Balasana (Çocuk pozu)

Malasana (Hint oturuşu)

Uttanasana (Derin öne eğilme)

Tadasana (Dağ pozu)

Setu Bandhasana (Köprü pozu)

 

Sevgiyle,YogAnda

 

 

 

 

× Nasıl Yardımcı Olabiliriz?