Yoga Ne demek:Yogaya Giriş Rehberi.

Hepimiz yoga pratiğine başlamadan önce benzer soruları sorduk. Yoga ne demek?Aklımıza ilk gelen 10 soruyu ve cevaplarını sizinle de paylaşmak istedik.

1.Yoga Ne demek?


Yoga “birlik” anlamına gelir.Bu “boyunduruk” anlamına gelen İngilizce ‘yoke’ sözcüğünün Sanskritçe atasıdır.Bu da ruhsal birleşme,bütünleşme yöntemi anlamına gelir.Yogayı uygulayan erkeğe yogi, kadına ise yogini denir.

Hintli bilge Patanjali tarafından yoga uygulamasının Yoga Sutra’da yaklaşık 2 bin yıl önce derlendğine inanılıyor. Sutralar, bugün uygulanan yoga ekollerinin çoğu için felsefi bir rehber olarak görülen 195 ifadenin bir koleksiyonudur. Aynı zamanda yoganın 8 basamağının ana hatlarını çizer: yamalar (Sosyal etikler), niyamalar (kişisel etikler), asana (duruşlar), pranayama (nefes ve yaşam enerjisi kontrolü), pratyahara (duyuların çekilmesi), dharana (konsantrasyon), dhyani (meditasyon) ve samadhi (aydınlanma).

2. Hatha’nın Anlamı Nedir?

Hatha kelimesi iradeli veya kuvvetli anlamına gelir. Hatha yoga kaslarınızı ve kemiklerinizi hizalamak için tasarlanmış bir dizi fiziksel egzersizi (asana veya duruş olarak bilinir) ve asana dizisini ifade eder. Duruşlar aynı zamanda vücudun birçok enerji kanalını – özellikle de ana enerji kanalını, omurgayı – açmak için tasarlanmıştır, böylece enerji serbestçe akabilir. Hatha kelimesi ha(güneş) ve tha(ay) heceleri ile oluşur.Bu, hepimizin içinde eril yönlerin – aktif, sıcak, güneş – dişil yönlerin – alıcı, serin, ay dengesini ifade eder. Hatha yoga denge yaratmaya ve karşıtları birleştirmeye giden bir yoldur. Fiziksel bedenlerimizde güç ve esneklik dengesi geliştiririz. Ayrıca çabalarımızı dengelemeyi ve her pozda teslim olmayı öğreniriz. Hatha yoga kendini dönüştürme için güçlü bir araçtır. Dikkati nefesimize yönlendirerek, aklımızdaki dalgalanmaları sakinleştirmeyi ve biraz daha mevcut anın içinde olmayı araştırırız.

Hatha Yoga hakkında daha detaylı bir yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

3. Om Ne Demek?

Om, yoga seanslarının başında ve sonunda geleneksel olarak söylenen bir mantra veya titreşimdir. Evrenin sesi olduğu söylenir. Bu ne anlama geliyor? Her nasılsa antik yogiler, bugün bilim adamlarının bize söylediğini o zaman da biliyordu – tüm evrenin hareket ettiğini. Hiçbir şey asla katı ya da sabit değildir.Var olan her şey titreşir ve ritmik bir vibrasyon yaratır,antik yogiler Om sesinin bu bütün titreşim olduğuna inanır. Bu sesin günlük yaşamımızda her zaman farkında olmayabiliriz, ancak sonbahar yaprakları hışırdadığında, kıyıdaki dalgaları ve deniz kabuğunun içini dinlediğimizde, bu sesi duyabildiğimiz söyleniyor. Om söylemek deneyimimizi evrenin bütün hareketinin bir yansıması olduğunu fark etmemize yardım edebilir;tıpkı güneşin batışı, ayın doğuşu,med-cezir,kalp atışlarımız gibi.Om söylediğimizde nefesimiz, farkındalığımız ve fiziksel enerjimizle bu evrensel devinimin içinde bir yolculuğa çıkarız ve bizi yükselten,bize huzur veren daha büyük bir bağı hissetmeye başlayabiliriz.

4. Yoga Yapmak İçin Vejetaryen Olmalı mıyım?

Yoga felsefesinin ilk prensibi ahimsa, yani kendine ve başkalarına zarar vermemektir. Bazı insanlar bunu hayvansal ürün yememek olarak da yorumluyor. Bizce bu herkesin kendileri için vermesi gereken kişisel bir karar. Vejetaryen olmayı düşünüyorsanız, bunun kişisel sağlık durumunuzu ve birlikte yaşadığınız insanları nasıl etkileyeceğini göz önünde bulundurduğunuzdan emin olun. Vejeteryan olmak, başkalarına empoze edeceğiniz bir şey olmamalıdır – kendi içinde bu tür bir saldırgan eylem ahimsa’nın bir ifadesi değildir.

5.Haftada kaç kez pratik yapmalıyım?

Şaşırtıcı gelebilir ama haftada sadece bir saat pratik yapsanız bile, uygulamanın faydalarını deneyimleyebilirsiniz. Ne kadar sık yapabilirseniz o kadar fazla faydasını elde edebilirisiniz. Haftada iki defayla başlamanızı öneririz. Pratik başına ne kadar süre ile başlayabiliyorsanız onunla başlayın. Zaman kısıtlamalarının veya gerçekçi olmayan hedeflerin bir engel olmasına izin vermeyin; elinizden geleni yapın ve endişelenmeyin. Muhtemelen bir süre sonra pratik yapma arzunuzun doğal olarak genişlediğini göreceksiniz.

6. Yoga, diğer fitness ve esneme türlerinden nasıl farklıdır?

Germe ya da fitnesin aksine, yoga sadece fiziksel duruştan daha fazlasıdır. Patanjali’nin sekiz basamaklı yolu, fiziksel uygulamanın yoganın sadece bir yönü olduğunu söyler. Fiziksel pratikte bile yoga benzersizdir, çünkü bedenin hareketini ve zihnin dalgalanmalarını nefes ritmimize bağlarız. Aklı, vücudu ve nefesi birbirine bağlamak, dikkatimizi içe yönlendirmemize yardımcı olur. Bu içe dönük dikkat süreci sayesinde, alışılmış düşünce kalıplarımızı, onları etiketlemeden, yargılamadan veya değiştirmeye çalışmadan tanımayı öğreniriz. Anbean deneyimlerimizin daha çok farkına varırız.Geliştirdiğimiz farkındalık, yogayı bir iş veya tamamlanması gereken bir amaçtan ziyade pratik yapan şeydir. Bedeniniz ve aklınız yoga yaparak daha esnek hale gelecektir.

7. Yoga Ne demek:Yoga bir din midir?

Yoga bir din değildir. Hindistan’da tahminen 5.000 yıl önce başlayan bir felsefedir. Klasik ashtanga yoganın babasının( Sri K. Pattabhi Jois ‘in Ashtanga ekolü ile karıştırılmaması gereken 8 basamaklı yol), Yoga Sutra’yı yazan Patanjali olduğu söylenir. Bu yazılar, fiziksel ve zihinsel beden üzerinde ruhsal gelişim ve ustalık için bir çerçeve sağlar.
Yoga yapmak için kendi dini inançlarınızdan vazgeçmemize hiç bir neden yoktur

8.Esnek değilim – Yoga yapabilir miyim?

Evet! Hem de mükemmel bir adaysın. Birçok insan yogaya başlamak için esnek olmaları gerektiğini düşünür, ancak bu tenis dersleri almak için tenis oynayabiliyor olmaları gerektiğini düşünmek gibidir. Olduğun gibi gel ve yoga pratiğinin daha esnek olmana yardım edeceğini göreceksin.

9.Başlamak için neye ihtiyacım var?

Pratiğe başlamak için gerçekten ihtiyacın olan şey bedenin, zihnin ve biraz merak. Ancak, bir tayt veya şortunun ve çok sıkı olmayan bir tişörtün olması da yararlıdır. Özel bir ayakkabıya gerek yok çünkü yalın ayak olacaksın. Havlu getirmek faydalı olabilir. Uygulaman ilerledikçe kendi yoga matını almak isteyebilirsin, ancak çoğu stüdyoda mat diğer yardımcı malzemeler zaten vardır.

10. Neden Dersten 2-3 saat önce yemek yemekten kaçınmalıyız?

Derslerde,kıvrılıyor, baş aşağı dönüyoruz ve ileri ve geri eğiliyoruz. Son yemeğimizi tamamen sindirmediysek bu nedenlerden bizi rahatsız edebilir. Hızlı hareket eden bir sindirim sistemine sahipseniz ve çekiniyorsanız dersten 30 dakika öncesine kadar yoğurt, birkaç fındık veya meyve suyu gibi hafif bir atıştırmalıkları deneyebilirsiniz.

Sevgiyle,

YogAnda.

× Nasıl Yardımcı Olabiliriz?