Yoga Çeşitleri Nelerdir? 11 Temel Yoga Ekolü

Yogaya başlamaya karar verdiniz ve araştırmaya başladınız. Çok fazla yabancı isim duydunuz ve haliyle henüz bir fikriniz yok: “Nedir bu yoga çeşitleri?”.Ne istediğinize bağlı olarak deneyebileceğiniz bir çok farklı yoga stili mevcut. Bir kaç derse katılarak hangi ekolün size daha çok hitap ettiğini kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Belki bir-iki defa derse katıldınız ama hoşlanmadınız, vazgeçmeyin ve başka ekolleri deneyin.Yazımızda ana yoga çeşitlerini sizin için derledik.

Yoga Çeşitleri

Hatha Yoga

Yoga çeşitleri: Hatha

Sanskritçede “hatha” yogadaki bütün fiziksel duruşları kapsayan şemsiye bir terimdir. Batıda ise Aştanga, Iyengar gibi fiziksel pratik temelli stilleri kasteder. Aslında kriya,raja,karma yoga gibi fiziksel pratik içermeyen yoga dalları var. Ancak günümüzde en popüler olan fiziksel pratikler. Hatha yoga daha yavaş bir pratik olduğundan yogayı ilk defa deneyecekler için uygun. Nefes ve beden çalışmalarına klasik bir bakış açısıyla yaklaşır.

İyengar Yoga

B.K.S Iyengar tarafından geliştirilen hizalanma konusunda odaklanan bir ekol. Pozlarda daha uzun kalarak duruşun daha derinden ve detaylı hissedilmesi aranır. Blok, kemer gibi yardımcı malzemeler kullanılarak duruşta derinleşme çalışmaları yapılır. Özellikle daha önceden sakatlık geçirmiş, yavaş ve metodik çalışması gereken kişiler için uygundur.

Kundalini Yoga

Sinir sistemi ve endokrin bezler üzerinde yoğunlaşan yarı fiziksel yarı spiritüel bir ekoldür. Omurgada aktığı düşünülen kundalini enerjisini açığa çıkarmak hedeflenir. Meditasyon, kriya, mantra ve yoğun nefes çalışmaları içeren meditatif bir pratiktir.

Aştanga Yoga

Yoga çeşitleri: Aştanga

Sanskritçede “Sekiz basamaklı yol” anlamına gelir. Yüksek performans gerektiren pozlar içerdiğinden başlangıç seviyesi için uygun değildir. Pratiğe 5 güneşe selam serisi ile başlanır sonrasında ayakta ve yer pozları ile devam edilir. Başlarda zor gelebilir ancak bu ekol ile güç ve dengeyi farklı bir seviyede geliştirebilirsiniz.

Vinyasa Yoga

1980 lerde aştanga yogadan yola çıkarak geliştirilen bir stildir. Bir pozdan diğerine geçerken hareketler nefesle senkronize edilir. Her ders eğitmenin yönlendirmesine bağlı olarak farklı sekanslar içerebilir. Başlangıç seviyesi için en uygun ekollerden biridir.

Vinyasa yoga ile ilgili daha kapsamlı bir yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Bikram Yoga

Eğer ter atmak istiyorsanız bu yoga türü tam size göre olabilir. 40 derece sıcaklıkta ve %40 neme sahip bir odada 26 temel duruş 2 set halinde uygulanır.

Yin Yoga

Yoga çeşitleri: Yin yoga

Pozlarda daha uzun süre kalınan yavaş hızda bir yoga stilidir. Yeni başlayanlar için uygun stillerden biridir. Pozlarda başlangıçta 45 saniye sonrasında 3 dakika ya da daha fazla kalırsınız. Dersler sakin geçer ve pozlarda derinleşmek için yer çekimini kullanırsınız.

Restoratif Yoga

Bedenin rahatlaması üzerine odaklanır. İyengar yogada olduğu gibi yardımcı malzemeler kullanılarak daha derin bir rahatlama amaçlanır. Zihni sakinleştirmek için birebirdir, performans gerektirmeyen pasif bir çalışmadır.

Jivamukti Yoga

Vinyasa bazlı etik davranışlara da önem veren bir ekoldür. Her derste şarkı ve müzik eşliğinde vinyasa ekolünde olduğu gibi farklı ve sınırlarınızı zorlayıcı pozlar çalışırsınız.

Sevgiyle ve nefesle, YogAnda

 

 

× Nasıl Yardımcı Olabiliriz?